Met behulp van een luchtopname zijn alle daken in uw gemeente gescand op de mogelijke aanwezigheid van asbest. De resultaten van de Asbestdakenkaart zijn een eerste scan van uw situatie. Voer hier uw adres in om de resultaten van uw dak te bekijken.
Op 4 juni 2019 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel voor een verbod op asbestdaken verworpen. Dat betekent dat er (voorlopig) geen datum voor een definitief verbod op asbestdaken komt. Toch zien de Drentse gemeenten en de provincie graag dat dakeigenaren hun asbestdak aanpakken en vervangen. Het is veiliger én beter voor ieders gezondheid. De Drentse gemeenten en de provincie blijven actief om dakeigenaren bewust te maken van de voordelen van de aanpak van het asbestdak en ze te motiveren het dak te vervangen. De asbestlening die voor Drenthe beschikbaar is blijft beschikbaar. Ook lokale of regionale initiatieven om asbestdaken aan te pakken én samenwerkingsverbanden van bedrijven worden zoveel mogelijk gestimuleerd en zo mogelijk ondersteund. Zo brengen we de vraag naar dakvervanging en het aanbod vanuit de markt (sanering en nieuw dak) beter bij elkaar.
Nu er (voorlopig) geen wettelijke plicht meer is om asbestdaken te saneren, gaat het vooral om de wil van dakeigenaren om te saneren. Op 2 maart 2020 heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met enkele provincies, enkele gemeenten, brancheverenigingen, Milieu Centraal en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Samenwerkingsverklaring aanpak asbestdaken ondertekend. Partijen gaan daarbij samenwerken om de al in gang gezette aanpak van saneringen van asbestdaken voort te zetten en waar mogelijk te intensiveren.